Kako odabrati odgovarajući SPF?

S obzirom na to da je leto pred nama, važno je dobro se pripremiti za tople dane. Kada sunce upeče, najpre treba imati spremnu zaštitu od dejstva njegovih ultraljubičastih (UV) zraka. Nisu svi oni nužno štetni sami po sebi, već se dugotrajno izlaganje istima kada je njihov indeks visok može smatrati opasnim po zdravlje Vaše kože. Ultraljubičasti zraci se mogu podeliti u tri grupe: UV-C, UV-B i UV-A.

UV-C zraci se mahom apsorbuju u ozonskom omotaču, što znači da ne dopiru do površine naše planete.
Ladival kvačica
UV-B zraci pomažu pri sintetisanju vitamina D i stimulišu proizvodnju hormona zaslužnog za tamnjenje kože – melanina. Oni mogu izazvati veća trenutna oštećenja kože jer prodiru samo u njene površinske slojeve.
Ladival kvačica
UV-A zraci penetriraju u dublje slojeve kože imogu dovesti do oštećenja DNK. Obično se dovode u vezu s alergijama na sunce,"staračkim pegama", prevremenim (foto)starenjem kože uzrokovanim sunčevim delovanjem, pa čak i rakom.
Ladival kvačica

Šta je, u stvari, SPF?

SPF 15 obezbeđuje 93,3% apsorpcije zraka koji uzrokuju opekotine na koži;
Ladival kvačica
SPF 30 pruža 96,7% zaštite;
Ladival kvačica
SPF 50 obezbeđuje 98% apsorpcije.
Ladival kvačica

Uz to, ne treba zanemarivati ni uticaj infracrvenih (IR) zraka koji prodiru najdublje u kožu, sve do same unutrašnjosti ćelija. IR-A predstavlja gotovo trećinu ukupnog sunčevog zračenja. Stoga, obratite pažnju na to da odaberete preparat koji štiti i od ovogtipa zraka, ali i koji pored toga ima odgovarajuće UV-A filtere.

Koji činioci određuju kako sunce utiče na našu kožu?

Faktori koji utiču na reakciju naše kože na sunčeve zrake mogu biti spoljašnji i unutrašnji.

UV zraci su intenzivniji:

Tokom vedrih dana;
Ladival kvačica
Kada je sunce najjače - između 10 i 16 časova;
Ladival kvačica
Ukoliko je lokacija bliža ekvatoru i u slučaju veće nadmorske visine;
Ladival kvačica
Usled refleksije o sneg, vodu ili pesak.
Ladival kvačica

S obzirom na to da koža svakog od nas različito reaguje na sunce, treba imati u vidu da na izbor SPF mogu uticati i:

Ten - koža sa svetlijim tenom zahteva veoma visoknivo zaštite (obavezno 50+ u mesecima kada je sunčevo zračenje najintenzivnije) ,а može se koristiti iniži faktor (30 ili 15) u slučaju da se radi o preplanulom tenu;
Ladival kvačica
Tip – koži koja je masna i sklona aknama treba drugačija zaštita od sunca u odnosu na suvu, pa valja obratiti pažnju na deklaracije istaknute na ambalažama u kojima je jasno predočena namena proizvoda;
Ladival kvačica
Dob – koža kod dece i u zreloj dobi posebno je osetljiva na oštećenja uzrokovana sunčevim zracima. Potražite proizvode čija jeosnovna funkcija zaštita dečje kože, ukoliko se radi o mališanima. U zrelim godinama preporučujemo artikle koji u sebi sadrže formulu protiv (foto)starenja;
Ladival kvačica
Mesto – koža na izloženijim delovima tela kao štosu lice, vrat, ruke i šake. Ove delove tela treba štititi i van sezone letovanja, naročito u gradovima, zbog snažnog uticaja sunčevog zračenja tokomčitave godine.
Ladival kvačica

Adekvatan SPF određuje se uzimajući u obzir sve gorenavedene činioce. Gel, losion ili sprej treba naneti 20-30 minuta preizlaganja suncu, a nakon toga u razmacima od dva sata. Napominjemo: ovo važi iza osobe sa tamnijom kožom, u čijem slučaju vlada opšteprihvaćena zabluda da im ovakav vid zaštite nije potreban. Onima sa svetlijim tenom preporučuje se korišćenje preparata barem sa nižim zaštitnim faktorom i tokom zimskih meseci.