Kako postupiti kod alergije na sunce?

Alergija na sunce predstavlja fotodermatozu koju najčešće aktivira UV-A komponenta sunčevog zračenja.

Ova kožna reakcija se pojavljuje pretežno na početku letnje sezone ili na početku odmora kada sunce dođe u kontakt sa kožom koja nije navikla na sunce. Nekoliko sati ili dana nakon boravka na suncu dolazi do osipa na koži koji jako svrbi ili do bolnih plikova.

Osip na koži se javlja kod odraslih (najčešće kod mladih žena sa svetlim pigmentom kože), naročito često na dekolteu i na ramenima, rukama i nadlanici, kod dece i na licu. Do povlačenja dolazi tek nekoliko dana nakon izbegavanja sunca.

Još uvek nije u potpunosti naučno objašnjeno šta izaziva alergiju na sunce. Međutim, veruje se da su odgovorni ultravioletni zraci, pre svega UV-A komponenta sunčevog zračenja. Takođe i genetska predispozicija bi mogla da doprinese razvoju polimorfne fotodermatoze (PFD).

Pretpostavlja se da sastojci kozmetike koji bi mogli da iritiraju kožu kao što su emulgatori, mirisi ili konzervansi mogu da potpomognu pojavu alergije na sunce usled dejstva sunčevog zračenja. Ove aditive bi trebalo izbegavati u letnjim mesecima ako je poznata sklonost ka alergiji na sunce.

Sprečiti alergiju na sunce – ove aktivnosti mogu da pomognu:

Koristiti zaštitu od sunca i negu posle sunčanja bez masti, emulgatora, mirisa, boja ili konzervansa.
Ladival kvačica
Leti koristiti kozmetiku sa što manje masti i emulgatora.
Ladival kvačica
Koristiti zaštitno sredstvo od sunca sa dovoljnom UV-A zaštitom prema preporukama EU (obeleženo sa simbolom UV-A).
Ladival kvačica
Kod veoma velike sklonosti Majorka aknama, odećom zaštititi kožu od direktnog kontakta sa suncem i izbegavati podnevno sunce.
Ladival kvačica