Prijatno sunce ima i svoju tamnu stranu

Toplo sunce – za većinu ljudi ne postoji ništa lepše. Sunce ne samo da poboljšava naše opšte zdravlje, već takođe utiče i na osnovne funkcije organizma kao što je naš "unutrašnji sat", imuni sistem i balans hormona. Ono je odgovorno i za stvaranje vitamina D3, važnog za zdravlje kostiju. Na kraju, ali ne i najmanje važno, ono obezbeđuje atraktivan ten.

Međutim, bez dovoljne zaštite tokom čestog ili produženog izlaganja suncu, koža brzo izgubi vlažnost i elastičnost i dolazi do prevremenog stvaranja bora i drugih znakova starenja kože usled izlaganja suncu.

Apsolutno treba izbegavati crvenilo od sunca ili opekotine od sunca! Svaka opekotina krije rizik od kasnijeg oštećenja kože, posebno kod mladih ljudi. Koža ne zaboravlja opekotine jer genetski materijal ćelija kože ima "pamćenje".

Konkretno, sunčevo UV-B zračenje od kojeg koža potamni, može da izazove značajno oštećenje kože. "Prema naučnim istraživanjima, UVB preko 80% učestvuje u nastanku raka kože." Na ljudskoj koži je utvrđeno, da ova oštećenja nastaju čak i pre nego što koža pocrveni na suncu. Prema tome, obavezno izbegavati čak i blage opekotine od sunca!