Kako možemo zaštititi koralne grebene?

Za određene UV filtere u kremama za sunčanje se sumnja da oštećuju koralne grebene ili čak uzrokuju njihovu smrt. Oni ulaze u okeane preko naših tela i mogu lišiti korale njihove veličanstvene boje (izbeljivanje korala). Ovde možete pročitati zašto su koralni grebeni posebno vredni zaštite i kako im možete efikasno doprineti.

Slika koralnog grebena

Koralni grebeni ne samo da obogaćuju podvodni svet svojim jarkim bojama, već su i dom ogromnog broja stvorenja. Oni takođe pomažu u zaštiti obala tako što razbijaju talase, sprečavajući da vodene mase udare u kopno. Zato je posebno važno zaštititi korale naših okeana.

Šta čini kremu za sunčanje pogodnom za korale?

Krema za sunčanje pogodna za korale bi idealno trebalo da bude biorazgradiva ili ne bi trebalo da sadrži UV filtere oksinoksat (INCI: Ehilhekil Methokicinnamate) i oksibenzon (INCI: Benzofenon-3) o kojima se raspravlja. Za njih se kaže da mogu da izbeljuju korale i uzrokuju njihovu smrt. Negativni efekti dva UV filtera na koralne grebene još uvek nisu naučno dokazani. Ako Vaša krema za sunčanje ne sadrži oksinoksat i oksibenzon, možete pomoći u zaštiti korala u našim okeanima.

Havajski Zakon o koralnim grebenima

Kao odgovor na potencijalnu opasnost od krema za sunčanje za koralne grebene, Havaji su doneli poseban zakon - Zakon o koralnim grebenima. Ovim je predviđeno da će biti zabranjena prodaja krema za sunčanje koje sadrže oksibenzon i oksinoksat.

Prema Havajskom Zakonu o koralnim grebenima, oni možda više neće biti sadržani u kremama za sunčanje i u nekim drugim državama SAD. Zakon je stupio na snagu 01. januara 2021. godine.

Ladival® - krema za sunčanje pogodna za korale

Ladival® pažljivo prati naučno ispitivanje potencijalno problematičnih sastojaka kako bi potrošaču pružio najbolju moguću zaštitu, istovremeno štiteći životnu sredinu. Izostavljanjem UV filtera kao što su oksinoksat i oksibenzon, skoro svaka Ladival® krema za sunčanje je pogodna za korale i stoga ne samo nežna za kožu, već i nežna za prirodu. Ladival® kontinuirano radi na tome da sve svoje proizvode učini još ekološki prihvatljivijim.

Slika na kojoj je prisutna plastika na plaži

Kako baš Vi možete doprineti zaštiti korala

Učinite sledeće:

Ladival kvačica
Koristite vodootporne kreme za sunčanje
Ladival kvačica
Izaberite kreme bez mikroplastike
Ladival kvačica
Napravite pauzu između nanošenja kreme i tuširanja
Ladival kvačica
Ne kupujte suvenire poput školjki i korala
Ladival kvačica
Ne hranite plodove mora na izletima brodom
Ladival kvačica
Izbegavajte dodirivanje korala tokom ronjenja
Ladival kvačica
Ne ostavljajte smeće na plaži
Ladival kvačica
Raspitajte se o projektima zaštite okeana i koralnih grebena